סדנה חוויתית חד פעמית הפותחת ערוץ קרבה ותקשורת רך, כן ומשוחרר מהתנגדויות, המאפשרת ביטוי עצמי דרך הכלי האומנותי הזמין ביותר – הצילום בטלפון.
בתהליך הכניסה ללחימה החיילים ממהרים ללבוש אפוד ופושטים כל מה שאינו נחוץ למשימה. אנו בונים את הגשר חזרה לאזרחות שבו יאספו שוב את החלקים הרלוונטים לחיי היום יום.
הכניסה קלה מהיציאה, הם מקבלים רוח גבית מהמדינה והאזרחים. הגוף בנוי ביולוגית לתנועת הצייד ומפריש אדרנלין ואקסטיטוצין. בזמן השהייה מתפתחת אחוות לוחמים ואווירת משפחה עוצמתית מאחדת אך כאשר מזדכים וחוזרים הביתה רבים נשארים להתמודד לבד.
בפעילות יצירתית נחזק את החוסן, נזהה ונקבע את המשאבים, נבנה את הגשר חזרה למשפחה ונייצר תמונת עתיד מטיבה.
Spicture היא מתודה חדשה ועכשווית המאפשרת לחיילים לבטא את עצמם באופן כנה, שונה ומוגן.
בסדנה נניח לרגע למיינד וניתן לתמונות שצלמו המשתתפים במהלך הסדנה לדבר ולספר את התחושות והרגשות.
תמונה היא גירוי ויזואלי שבאמצעותו יכול כל משתתף לומר את האמירה הייחודית שלו בדרך חווייתית לא מילולית הגוברת על חסמי תקשורת והתנגדויות.
המהפכה הדיגיטלית, הנגישה לכולנו דרכי תקשורת משפת הצילום - פחות מילים, יותר תמונות. פחות מחשבה ו"חפירה", יותר רגש ואינטואיציה.
וכאן Spicture נכנסת לתמונה. מעבדים תהליך, מזקקים
תחושה, משתפים. יוצרים שיח אחר, עוקף קוגניציה.
בעזרת תהליך של צילום מונחה ומודע המאפשר לזקק את מה שמתרחש לנו בקישקע.
תמונה אחת יכולה לבטא טוב יותר מאלף מילים.
שיטת "Spicture - שיח כנה בעזרת צילום" שפתחתי שמה דגש על החוויה אותה עובר המשתתף כצלם בסדנה. בתהליך צילום המשלב ראש, עין ולב ייצר כל משתתף תמונה סימבולית הנותנת מענה לשאלה שנציב כנושא המפגש.
דוגמאות לנושאים לסדנת Spicture :
-
זיהוי תכונות ומשאבים בתוכי שיעזרו לי להתמודד - זיהוי וזיקוק האיכות והתכונה שיעזרו להתמודד ועגינתם כמשאב.
כל משתתף יצלם יחפש בעזרת המצלמה את התכונה החשובה ביותר להתמודדות. פעולת הצילום משלבת ראש, עין ולב ומאפשרת לזקק רעשי רקע ולמצוא את העיקר.
בשיח שנעשה בהקרנת התמונות יוכל כל משתתף להעמיק לתוך האיכות ולעגן אותה כמשאב.
הדפסת התמונה או שמירתה כשומר מסך תאפשר לחזור ולהיזכר במשאב החשוב שגילו.
-
חיזוק החוסן להתמודדות עם המעברים בין השירות במילואים לחיים האזרחיים - בתהליך צילום מובנה ומודרך המשלב ראש, עין ולב יצלם כל משתתף תמונה סימבולית שדרכה יזהה מהי האיכות או התכונה החשובה לו כדי לחצות את הגשר מהלחימה חזרה הביתה. בדיון שנקיים בהקרנת התמונות נלמד בעזרת חוכמת ההמונים של החיילים כיצד לחצות את הגשר חזרה.
התמונה תעזור לנו לעגן את האיכות הזאת כמשאב בחיים שלנו.
-
יצירת נרטיב משותף ומותאם - כל משתתף יצלם תמונה סימבולית שמתארת את הנרטיב האישי והקבוצתי. כאשר נפרוש את כל התמונות שצלמו החיילים נקבל בצורה ויזואלית ברורה את הנרטיב המשותף.
-
חיזוק לכידות המסגרת באמצעות הכרות מעמיקה - סלפי אישי מבלי לצלם את עצמי - המשתתפים יצלמו תמונה סימבולית המתארת משהו מרכזי בו או באופיו. משהו שלא יודעים עליו. איסוף התמונות ייצר קולאז' מיוחד ושונה של חיילי הפלוגה, יבליט את האיכות האישית ויביא להכרות עמוקה ולכידות.
-
הפער בין הציפיות והצרכים של המשפחה למול הצרכים של חייל המילואים - החיילים יצלמו תמונה סמלית שמתארת את הצפיות האישיות ומה חושב שהמשפחה מצפה ממנו. כאשר נתבונן יחד בתמונות נלמד להכיר בצרכים השונים וללמוד כיצד לגשר בניהם.
-
Picture the future - בניית תמונת עתיד קרוב או רחוק - כל משתתף ייצר תמונה סימבולית המתארת את העתיד שאני מייחל לעצמי. החיילים ייצרו תמונת חלום וחזון. ניתן להם חופש לעוף ולאחל לעצמם את הטוב המגיע להם ושעבורו נלחמו. בשיח שנקיים בהקרנת התמונות נבדוק כיצד נקרב עצמנו לחזון ואיך החלום יכל להתממש. נבדוק מה השתנה בי, ברצונות ובעולם הערכים בעקבות הלחימה.
-
פיתוח מנהיגות המפקדים בעולם המילואים - כיצד החיילים שלי רואים וחווים אותי כאדם וכמפקד.נעשה חילוף תפקידים ונבקש מהמפקדים להיכנס לעיני החיילים ולצלם תמונה המסמלת כיצד אני (המפקד) נחווה ע"י החילים.
-
בעזרת כלים מהפסיכותרפיה והפוטותרפיה נצא מהאני ונקבל ראיה רבת פרספקטיבות על האופן המתאים לנהל ולפקד.
ייחודיות הסדנה
ביטוי עצמי ממקום של רגש ואינטואיציה בעזרת כלי הביטוי הזמין והידידותי ביותר תוך דילוג על חסמי תרבות ותקשורת והתמסרות מתוך חוויה, כייף ויצירה.
לימוד ושיפור יכולות הצילום בסמרטפון.
יש אפשרות להדפיס את התמונות שיצלמו המשתתפים ולתלות כתערוכה אצלכם או להציג במדיה דיגיטלית.
מאות סדנאות ומאות ואלפי משתתפים בארץ ובעולם לימדו אותנו שחוויית Spicture מעבירה את המשתתפים חוויה אישית, מהנה, פעילה ומעוררת מחשבה, הנותנת מענה על קשת רחבה של אתגרים.
שלושת חלקי הסדנה:
-
היכרות עם שפת הצילום ותקשורת חזותית, וטיפים לצילום טוב יותר בסמרטפון, בשיח מרתק עם הראל- צלם "מסע אחר" ומרצה בינ"ל תוך הקרנת דוגמאות מעבודותיו ברחבי העולם.
-
התנסות צילומית - יציאה לצילום של המשתתפים בזמן אמת בהנחיית הראל. הצילום הינו צילום סימבולי ואסוציאטיבי ויכול להתבצע בכל מקום. תהליך הצילום הינו עיבוד רגשי לנושא הסדנה הנבחר והתמונות יהוו בסיס לשיח בהמשך.
-
שיח מתוך התמונות - הקרנת צילומי המשתתפים, שיתוף במילים על תהליך יצירת התמונה ועל שמספרות התמונות. השיח יתבצע מתוך דברי המשתתפים ומתוך הטקסט הויזואלי שנקרא יחד מהתמונות שצלמו.
אפשר לבחור לשתוק ולתת רק לתמונה לדבר.
כמה זמן?
משך הסדנה 2 – 3 שעות. יש אפשרות למספר מפגשים.
למי מיועדת הסדנה?
חיילי מילואים וסדיר במסגרת צוות, מחלקה או פלוגה.
כמות המשתתפים:
8-200 משתתפים.
כאשר כמות המשתתפים תעלה על 20 נשלב עבודה אישית וקבוצתית ונעזר במנחים נוספים.
צרכים טכניים:
חדר הניתן להחשכה, מקרן + מסך (קיר לבן) או טלביזיה גדולה, מיקרופון.
כמה מילים עלי:
הראל סטנטון - מפתח והוגה מתודת Spicture - שיח כנה בעזרת צילום, פוטותרפיסט, מנחה קבוצות, מרצה בינלאומי וצלם "מסע אחר".
הראל מעביר סדנאות התפתחות אישית ופיתוח ארגוני המתבססות על חוויה חזותית עוקפת קוגניציה. לסטנטון ניסיון עשיר של מאות סדנאות בארץ בעולם.