הרצאה לחג החנוכה
מסע מרתק בין טקסי אש ופולחני אור בארץ ובעולם
חוויה סוחפת שנמשכת הרבה אחרי שהדליקו את האורות..!
האש, אלמנט מעורר אקסטזה, מסעיר ומלהיט. המאמינים מדליקים נרות, נושאים לפידים ומבעירים מדורות לגרוש שדים או פרסום נסים.
בהרצאה נחגוג בלהבת נרות החנוכה במאה שערים דרך אפר הסגפנים בהודו והסיגר המאגי של כוהנות הדת בגוואטמלה, ועד ליום המתים במקסיקו ולאש הקדושה היורדת מהשמים ללפיד בירושלים.
מהו תפקיד האור? האש? הלהבה? מה בין חנוכה היהודי לטקסי האור בעולם?
מסע מרגש בין חגיגות אש ואור בתרבויות שונות בעולם – 60 דקות של הנאה צרובה.
בואו חושך לגרש מסביב לעולם – הראל סטנטון, חוקר תרבויות דרך עדשת מצלמתו, פגש אנשי סוד ויצר יחסי אמון עם הקהילות השונות. אינטימיות זו אפשרה לו להנציח רגעים של אקסטזה דתית והתרוממות רוח המתועדים בצילומים מרהיבים ובהרצאה מרתקת.
קהל יעד להרצאה:
אנשים סקרנים ואוהבי פולחנים וטקסים המתענינים בתרבות עולמית וטקסים שמאנים.
ההרצאה מתאימה גם למסיבת חנוכה, הרמת כוסית לעובדים, קיבוצים, ארגונים, מוסדות, בתי כנסת, בתי ספר, קתדראות, ימי עיון, חוגי בית ועוד…
הפעילות מתאימה גם לקהל הטרוגני ורב גילאי.
העניקו לקהל שלכם חוויה מדליקה ומרתקת לחנוכה.
מוזמנים לקרוא בכתבות של הראל לחנוכה:
לכתבה של הראל על טקסי אש ואור בעולם YNET
כתבה של הראל ב YNET – הדלקת חנוכיות וטיש בישיבות
לראיון ברדיו 103 עם יהודית גריסרו
תמונות ונושאים שבהרצאה. הקליקו על התמונות.
הפטריארך היווני נעמד מול דלתות ההיכל ומסירים מעליו את גלימתו המפוארת. הוא לוקח שתי אבוקות כבויות ונכנס לקפלה הזעירה. בדממה המשתררת אפשר לשמוע אותו מתפלל. לאחר כעשר דקות מתרחש הנס הגדול: האבוקות נדלקות מעצמן מאש היורדת מהשמים.
בקהל אוחזת אקסטזה. כולם צורחים בשמחה, פעמונים מצלצלים בקול. הפטריארך מעביר את האש הקדושה לשני השליחים הרשמיים, אחד ארמני והשני יווני, מהם נדלקת האש מאדם לאדם ובתוך שניות מתמלאת הכנסייה האפלולית באלפי נרות. המאמינים נדחקים בכדי להדליק את הנרות והשוטרים, אחוזי אמוק, רצים עם מטפים לכבות את הנרות (וכך מלבד נס האש הקדושה מתרחש בכל שנה נס נוסף - העובדה שאיש לא נפגע בעת הטקס).
בחצר מנגנת תזמורת כליזמרים עם שירים המשבחים את הצדיק. רמקולים זועקים שירה: "ואמרתם כה לחי רבי שמעון בר יוחאי".
כצלם מיומן, יכולתי לזהות את הפוטנציאל לפריים טוב. חיכיתי והתבוננתי סביב, אולי מתוך כל הלבוש השחור יפרוץ משהו החוצה. התמקמתי במקום מעט גבוה והצטרפתי לתפילה הכללית, רק שאני בקשתי בתפילתי להתרחשות שתיתן קונטרסט לגוון השחור. לשמחתי, תפילתי נענתה, פתאום אני מזהה זוג ידים בלבן מתרוממות. במהירות כיוונתי את המצלמה ותפסתי את הרגע המכריע.
חשוב לי לציין, שאני לא כזה צדיק.... ברוב המקרים אני מתפלל ולא קורה כלום....... אבל בשביל חמשת האחוזים שכן מתקבל פריים שווה לעשות את כל הדרך...
בראשית ימי החסידות נהוג היה שבערב שבת או חג, לאחר סיום הארוחה בביתם הלכו החסידים לבית הרבה להסב על שולחנו, לאכול שיירים, לשמוע ספורים ולשיר שירים.
בחסידיות הגדולות הפך הטיש לאירוע המוני. מציבים את ה"פראנצ'ס" – טריבונות על גלגלים, פיגומי צינורות עליהם לוחות עץ בצורת האות ח' למול שולחן הרבי.
הזקנים והחשובים יושבים משני צידי השולחן. הרבי מחלק שיירים סמליים ועקרו של הטיש הם שירים וניגונים יחודים לחסידות.
חסידי בעלז מכל העולם מגיעים להיכל שבשכונת רוממה בירושלים להדלקת נרות חנוכה בידי האדמור. אלפי חסידים לבושים ב"בצ'קה" (מעיל שחור ארוך) ובכובע הקטיפה האופייני לחסידות. כשמתקרב הרבה נשמעות הקריאות שה שה וכולם משתתקים.
האדמור מברך על הנרות. "אמן" אדיר בוקע מאלפי גרונות. אחרי הברכה והדרשה מגיעה החלק החביב: שירה חסידית. לכל אחד מימי החנוכה יש להם רפרטואר שירה ייחודי.
בסיום מצטופפים ליד הרבה מנסים לקבל ברכה או שקל סמלי לדמי חנוכה מבורכים.
העובדה שהוא נמוך קומה אינה מפריעה לו לאהוב את מנעמי החיים. הפולחן סביבו הוא עליז ושמח, שכן בטקסים לכבודו המאמינים מדליקים נרות, מביאים מנחות של כסף, סיגרים ובקבוקי ויסקי כדי שמשימון ישבח את התוצרת החקלאית, יברך את ילדיהם וייתן שפע כלכלי. מגדילות ועושות הנשים היושבות בצוותא ומעשנות סיגרים משובחים, וכל המרבה בעשן - הרי הוא משובח...
המצווה הראשונה שבני ישראל מקבלים ביציאת מצריים היא ההבדלה בין האור לחושך
האור המקובל על היהודי במושגי הזמן הוא אור הלבנה כלומר : לא אור ישיר של השמש אלא רק ההשתקפות של השמש.
במשלי המלך שלמה כלומר האדם משול לנר הקצוב בזמן והתורה משולה לאור של אינסוף.
מסורת יהודית היא הדלקת נרות שבת . בשבת יש מצב של אור גנוז הממלא את האדם לאחר שבוע עמוס של עשייה כדוגמת סיפור הבריאה .
רצה הגורל וקרן השמש היורדת מגג כניסיית הקבר "בחרה" בין כל האנשים הלבושים שחור, ליפול על האישה היחידה שכסותה לבנה.
היה זה אינסטינקט של רגע, להסתובב לאחור, להפנות גב לטקס המתנהל לפני ולהביט לאחור. אינסטינקט בריא משולב בנסיון שהביא לרגע המכריע ביצירת התמונה הזאת. תמונה שייתה על הגלוריה בפרסום תערוכה שהצגתי בארה"ב בנושא פולחן ואמונה.
יש ויכוח גדול בכל שנה בין המצדדים בשריפה כאלמנט המזכיר לנו שהכל בר חלוף ואל לנו להאחז בדבר, לבין שומרי האקולוגיה החוששים מזיהום הסביבה.
היה זה בטבילה הגדולה של פסטיבל קומבמלה שנערך בעיר אלהבאד שבהודו. היתה זאת הקומבמלה הגדולה בהסטוריה והכינוס הדתי הגדול בעולם, לפי ספר השיאים של גיניס - כ-110 מיליון איש (!) שבאו לטבול בנהרות הקדושים. הסגפנים הללו אינם רואים עצמם כחלק מהעולם החומרי ולכן אין להם כל רכוש. אפילו לא בגדים... הם מסתובבים עירומים כביום היוולדם שרק אפר -תוצר של האש הקדושה (אחת מארבעת האלמנטים: אדמה מים אש ואוויר) עוטף את גופם.
ההסבר הנפוץ לקיום חגי האש הוא שהקדמונים, אשר היו מודאגים מ"היחלשות" השמש, ניסו לעזור לה באמצעים מאגיים. אנתרופולוגים מכנים את הטכניקה הזו בשם "מאגיה הומיאופתית", מאגיה המבוססת על דמיון בין דברים. לפי עיקרון זה, הדלקת אש על פני האדמה תוביל להדלקת אש בשמים, כלומר - חידוש כוחה של השמש. לפעמים ליוו את המדורה גלגלי קש בוערים, שסימלו את תנועתה המעגלית של השמש ונועדו לחזק אותה.
אש נגד כוחות השחור
במקרה או שלא במקרה, גם ל"ג בעומר שלנו חל בראשית הקיץ. בתקופה זו של השנה, בין תחילת מאי לסוף יוני, נדלקו מדורות רבות בכל רחבי אירופה, מאירלנד במערב ועד רוסיה במזרח, מספרד ומיוון בדרום ועד לסקנדינביה בצפון.
כמו אצלנו, גם המדורות הפגאניות ניצבו במקום אסטרטגי, בדרך כלל בראש גבעה. האמונה גרסה שככל שהאש גבוהה יותר ונראית למרחק רב יותר, כך יהיה היבול מבורך יותר, והברכה תשתרע עד המקום הרחוק ביותר שבו רואים את המדורה. היו שהאמינו כי הכיוון של עשן המדורה מצביע על כיוון הברכה, שדות החיטה למשל. אחרים האמינו שהעברת עדרי הבקר והצאן בתוך ענן העשן או בין שני מוקדי להבות תחסן את בעלי החיים מפני מחלות וכישופים, מנהג שהיה מקובל באירלנד, למשל, עד תחילת המאה הזו.
ייתכן שמקור האמונה הזו בימים שבהם הגנה האש על אנשי המערות מפגיעתן של חיות טרף. מכל מקום, ברבות השנים הלכה והתחזקה האמונה כי לאש עצמה - אולי בשל טבעה הכפול, מחממת ומגינה אך גם הורסת ומכלה - יש כוחות הגנה מפני האופל. בשוודיה האמינו כי הבערת מדורה מרחיקה את הטרולים ואת הרוחות הרעות, שיוצאים מבטן האדמה ונחשבים פעילים במיוחד בעונה זו של השנה. בנורווגיה האמינו שליל אמצע הקיץ הוא לילן של המכשפות, הטסות בשמים לחג משלהן, ליל ואלפורגיס, הנערך על הר בלוקסברג (Blocksberg) שבגרמניה. במקביל רווחה בדנמרק האמונה שהמכשפות טסות להר הקנפלד, הלא הוא הר הגעש הקלה (Hekla) שבאיסלנד. עד היום רווח בשפות סקנדינביות הביטוי "לך להקנפלד", במשמעות של "לך לעזאזל".