כשירות תרבותית - סדנת צילום בסמארטפון
החלפת זהות תרבותית בעזרת המצלמה
סדנת צילום בסמרטפון המכניסה אותנו לנעלי האחר, יוצרת אמפתיה ומוכנות לשינוי ביחס ובשרות לקהלים רב תרבותיים
מזה סדנת Spicture כשירות תרבותית?
סדנת הצילום והפוטותרפיה בנושא כשירות תרבותית מאפשרת למשתתפים לעבד ולשפר את המודעות לקיומם של הבדלים תרבותיים. במהלך הסדנא המשתתפים "נכנסים לנעלי האחר" ומצלמים את החוויה דרך נקודת המבט התרבותית שלו. תהליך הצילום המונחה מביא - ולו לזמן קצר- לאימוץ הזהות וכניסה לחוויה של בן מיעוטים, אתיופי, חרדי וכ'. העוצמה של הסדנה נובעת מיכולתה של המצלמה לאפשר לנו לראות דרך עינו של האחר. מבט שכזה יוצר אמפתיה. אני מאמין שרק מתוך מקום של אמפתיה וחמלה עובדים ונותני שירות יסכימו לראות, לתת הכרה ולעשות שינוי אמיתי למען האחר.
סדנא זו מעלה למודעות את משמעות הבדלים התרבותיים ורותמת את המשתתפים לעשיית שינוי בהתייחסות ודרכי עבודתו של הארגון בבואו לתת שרות לאוכלוסיה רב תרבותית בישראל.
מהי כשירות תרבותית?
כשירות תרבותית (Cultural Competency) היא היכולת של מערכות ופרטים להתאים לפעולה עם זהויות ותרבויות מגוונות בזכות התייחסות לצרכים החברתיים והתרבותיים השונים. יכולת זו מתייחסת למתן שירות, משאבי אנוש במערכת וכו’.
דוגמה לחשיבות ההכרות עם ההקשר התרבותי
בעבודה שעשיתי עם משטרת ישראל בתקופה שהואשמה ביד קלה על ההדק כנגד האוכלוסייה האתיופית עמדנו על כך שבתרבות האתיופית נהוג להשפיל מבט כאות כבוד בפני אדם מבוגר בעוד שבתרבות הישראלית מפורשת השפלת עיניים כתנועות גוף המשדרות כניעה, חשש וחוסר ביטחון. במשטרת ישראל הבינו ששוטרים רבים תפסו את הסיטואציה של השפלת מבט כניסיון להסתיר משהו. רק לאחר שהפנימו במשטרה את ההקשר התרבותי, הצטמצמו מעצרים לא מוצדקים של צעירים אתיופים.
למה חשובה כשירות תרבותית אצלכם בארגון?
יותר ויותר ארגונים במדינת ישראל נדרשים כיום להתמודד עם שאלת הרב-תרבותיות. עם נטישת מודל "כור ההיתוך", על פיו מהגרים ובני תרבויות שונות נאלצו "ליישר קו" עם מודל הצבר הישראלי ולהתאים עצמם אליו, גוברת היום ההבנה בצורך להכיר את מאפייני התרבויות השונות בארץ ולהתאים את סגנון התקשורת והשירות לאדם העומד מולי.
ארגונים גדולים כמו משטרת ישראל, משרדי ממשלה ומוסדות בריאות כבר הבינו שכדי לבצע את עבודתם בצורה מקצועית יותר חשוב לפתח בקרב העובדים רגישות תרבותית, הן ברמת הפרט - מודעות לקיומם של הבדלים תרבותיים אשר משפיעים על ערכים והתנהגות אישיים והן ברמת הארגון - הנגשה תרבותית ביצירה של כלים ונהלים המאפשרים לתרבויות שונות לצרוך שירות מוצע.
פעילות משלימה: הרצאות בנושא כשירות תרבותית
1. מסע בין טקסים ופולחנים של קהילות ודתות - ההרצאה בוחנות מאפיינים תרבותיים של אוכלוסיות מגוונות בישראל ומציעה זווית התבוננות סובלנית וייחודית על טקסים, נורמות והתנהגויות תלויות-תרבות.
2. כיצד עובדים בסביבה רב תרבותית - השוטר, הרופא והצלם הגיאוגרפי פוגשים בעבודתנו אנשים מתרבויות שונות. בואו ללמוד כיצד לצור ראפור, לבנות אמון, לרתום לשיתוף פעולה. איך לצאת מה"אני" לטובת התבוננות רב מערכתית הרואה את צרכי האזרח, המערכת והתרבות השונה.
מבנה הסדנה (מה בתסריט):
-
הרצאה מרתקת של הראל, אתנוגרף חוקר תרבויות וצלם "מסע אחר", שבה ילמדו המשתתפים על חשיבות ההתייחסות למרכיב התרבותי בעבודה באוכלוסיה רב תרבותית. תלמדו כיצד ליצור ראפור, ואיך לרתום תוך בניית מודל של Win Win. תקבלו כלים לבניית אמון ותקשורת בסביבה רב תרבותית.
-
היכרות עם שפת הצילום ותקשורת חזותית, וטיפים לצילום טוב יותר בסמארטפון.
-
התנסות - יציאה לצילום של המשתתפים בזמן אמת בהנחיית הראל. הצילום הינו צילום סימבולי ואסוציאטיבי ויכול להתבצע בכל מקום. המשתתפים יכנסו לראשו ויצלמו דרך עינו של בן תרבות שונה.
-
שיח - איסוף והקרנת צילומי המשתתפים במליאה, וקיום דיון כנה ופתוח על משמעות הרגישות התרבותית בחיים האישיים והמקצועיים ועל שינוי הנחות יסוד והרגלים תוך מוכנות לעשות שינוי תפישתי ומעשי במתן שרות לאוכלוסיות שונות.
הסדנה מאפשרת ומקיימת:
-
שיח כנה ואמיתי על תפישות תרבותיות והשפעתן על ההתנהגות האישית והארגונית.
-
אפשרות לאמץ לרגע תרבות שונה, לחוות כיצד הדברים נראים משם תוך יצירת אמפתיה לאנשיה.
-
הבנה שהתייחסות להקשר תרבותי מאפשרת לנו לחסוך כוח אדם, להתייעל, לרתום לארגון אוכלוסיות חדשות, להטיב את השרות ולהגדיל את מעגל הלקוחות.
-
תהליך קצר, ממוקד וחווייתי הזוכה להירתמות המשתתפים בזכות ההנאה שבצילום.
עוד בתמונה:
-
הצילום במסגרת הסדנא סימבולי וניתן לביצוע בכל מקום, תוך שימוש בסביבה הקיימת- במקום העבודה, המשרד או בכל לוקיישן אחר.
-
משך הסדנא: כ-3 שעות. יש אפשרות לסדנה של שעה וחצי.